Till början

Den älskande

Genrer: Drama
Tillkomstår: 2015
Språk: Svenska
Längd: Helafton
Synopsis:
En vild berättelse om Linda Sibelius, Nickby sjukhus och kärlek.
Linda Sibelius hör till de första kvinnliga patienter som skrivs in på det nya mentalsjukhuset i Nickby 1915, hundra år senare är det gamla jugendhuset nyrenoverat och i hennes rum bor Vilja Berggren, en ung fotograf som väntar på att hennes älskade ska komma hem från Afrika medan hon försöker hitta formen för en ny utställning.
Linda för sin del gör planer för att gå på sin brors stora och glänsande jubileumskonsert alltmedan samtalen med hennes läkare för dem allt längre in i ett uppslitande möte med det förflutna - när den älskade äntligen kommer blir ingenting som man föreställt sig och det mest rivande mötet är mötet med en själv, den älskande.

"Har nån nånsin älskat er tillräckligt?"

Det var en gång tre syskon, en broder var kompositör, den andra brodern var psykiater och systern blev senare mentalpatient. Släktnamnet var Sibelius. Så brukade Christian Sibelius inleda sina föreläsningar i psykiatri.
Pjäsen, som fått namn efter en svit av hans bror Jean Sibelius, handlar om den syster som blev diagnostiserad som manodepressiv av sin ena bror och retuscherad bort ur sin andra brors offentliga bild.

"Den älskande" gör motstånd mot könsroller och maktstrukturer samtidigt som den balanserar på en skör men skön gräns mellan dröm och verklighet - - - vem har rätt att definiera verkligheten och hur diagnostiseras galenskap egentligen?
Utdrag:
"De här institutionerna, de är bara fasader, kulisser... Det är underligt, det är svårt att föreställa sig ett vackrare och fridfullare ställe, jag tänkte det när jag såg de här blekgula gigantiska ytorna så tänkte jag på dem som hud, ren och ljus... Men de här gränserna är hemska.... bjärta, skrikande mellan förfall och upprustning, det här är en ö här som försöker viska att allt är bra... kanske de här väggarna sett för mycket, de kanske inte kan bli rena? Ibland tänker jag att de gör mig sjuk. Det ligger ett löfte över det som aldrig infrias, besvikelsen sliter, det är ingen som kan lova det, det bara vaggar in en i en falsk tro... och när fasaden spricker sipprar mörkret ut."
Antal roller:
min. 4
max. 4
Roller:
4
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna till pjäsen bevakas av Agency North, info(at)agencynorth.fi