Till början

Flodhästen och andra hästar

Genrer: Barnpjäs, Komedi
Tillkomstår: 1993
Språk: Svenska
Längd: En akt
Synopsis:
Hur en Flodhäst växer fram:
För många år sedan kallades jag till sjukhuset, där en av mina vänner, en mycket fin skådespelerska, låg på sin dödsbädd. Jag satte mig vid sängen, och den sjuka fattade min hand och sa: Anneli, skriv en pjäs för mig! Jag tittade på henne och nickade förtvivlat: en döende kan man ingenting neka. Det var första upptakten till Flodhästen och andra hästar.

Den döende tillfrisknade, statt upp på benen och jag var tvungen att infria mitt löfte. Och eftersom pjäsen skulle skrivas för henne, utgick jag från henne. Från hennes värme och klokhet, hennes sävlighet och lugna lättja. Hon fick bli Flodhästen. Och den vilda, hetsiga Hästen, det var jag det. Och sedan var det bara att få dessa två att mötas och beskriva det som väldigt lätt händer, om man är litet osäker på sig själv: Man förnekar sin egenart, gör allt för att likna den andra.

Nu tio år senare, har jag allt mer börjat likna Flodhästen. Men inte genom att härma, men genom att växa. Så möten mellan hästar kan vara nyttigt. Bara man inte förnekar sin egenart.

För från ca 4 år och uppåt.
Antal roller:
min. 2
max. 2
Roller:
Flodhästen
Hästen
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna bevakas av Näytelmäkulma/Nordic Drama Corner & Colombine Teaterförlag. Författaren nås via anne.li.makela(at)elisanet.fi