Till början

Den röda bollen

Genrer: Barnpjäs, Komedi
Tillkomstår: 1991
Språk: Svenska
Längd: En akt
Synopsis:
DEN RÖDA BOLLEN eller BARNKAMMARE som den ursprungligen hette hade premiär hösten 1991 på dåvarande SKOLTEATERN dvs. nuvarande UNGA TEATERN. Pjäsen blev omedelbart en stor succé, översattes till finska då den fick sitt nya namn PUNAINEN PALLO/RÖDA BOLLEN och spelades länge för utsålda hus.

HELSINGIN SANOMATS kritiker Jukka Kajava skrev bl. a. att ”teatern i Röda Bollen äger en skatt” och att ”Den Röda bollen finner något av sällheten i Fellinis cirkusföreställningar”. HUFVUDSTADSBLADETS Margita Andergårds kritik var en enda lovsång.

Pjäsen bygger på gamla traditioner inom cirkusen. Trots att få konstarter är så förgängliga som cirkusen, finns det ändå en hel del ögonvittnen som tecknat eller skrivit om gamla föreställningar. Jag satt länge på ett teaterbibliotek i Paris och läste om clowneriets märkvärdiga konst. Jag märkte att cirkusen, som all annan konst, bygger på gamla myter och använder sig av arketyper. Och att clowneriets konst ligger mycket nära skådespelarens. Samtidigt bekantade jag mig med den europeiska cirkuskonsten av i dag, som kombinerar gamla traditioner med modern bild- ljus- och skådespelarkonst. Ur dessa impulser föddes historien om de fem clownerna La Rosa, Auriol, August, Primus Motor och Jackgrr.

Denna version som nu föreligger har jag ytterligare skrivit om på basen av de erfarenheter vi gjort under ett otal antal föreställningar av DEN RÖDA BOLLEN.
Antal roller:
min. 5
max. 5
Roller:
La Rosa
Auriol
August
Primus Motor
Jackgrr
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna bevakas av Näytelmäkulma/Nordic Drama Corner & av Colombine Teaterförlag. Författaren nås via anne.li.makela(at)elisanet.fi