Till början

Andersson, Henrika

Henrika Andersson, född i Ekenäs 1965, är utbildad skådespelare (Teak 1989) men jobbar sedan länge också som dramatiker och författare.

”För mig är innehållet det viktigaste, och det som under skrivandets gång ofta anger både form och format. Ibland får jag beställningar – som min senaste pjäs "Var God/ Ole Hyvä" för teater Taimine. Jag har alltid velat utforska existentiella frågor och eviga teman om kärlek, lojalitet, tro, ansvar och civilkurage.

Oberoende om jag skriver för barn, unga eller vuxna är det nyfikenheten som leder mig – att ställa (också knepiga) frågor och söka svar. Litteratur och teater, möte med alla slags mänskor har alltid varit drivkraften i det jag skriver. Språket är också avgörande, att hitta rytmen och exaktheten.”

Henrika drar också skrivarkurser och jobbar periodvis som läsambassadör för barn och unga med specialbehov. Under hennes snart trettioåriga verksamhet i teaterbranschen har hon dramatiserat och regisserat både proffs och amatörteater börjande med Studentteatern i Helsingfors (Ett drömspel, Sistra) till de hyllade uppsättningarna av "Spoonface" (av Lee Hall) och "Fundamentalisten" (av Juha Jokela). Henrika har publicerat sju böcker, skrivit ett halvdussin pjäser och jobbar idag även som manusdoktor. Hon är ordförande för Fibul rf och har suttit med i Sveriges Kulturråd (2012–2016) som representant för barn- och ungdomslitteratur.

Pjäser