Till början

Leila och det brinnande hjärtat

Tillkomstår: 2018
Språk: Svenska
Längd: Helafton
Synopsis:
En pjäs on Leila Korvanen, världens vanligaste kvinna, som bor i Kvarnbäcken och jobbar i Sockenbacka och en dag möter en charmör som lämnar henne för hennes enda kompis.

Pjäsen bygger löst på Clarice Lispectors roman Stjärnans ögonblick.
Utdrag:
YOGAINSTRUKTÖREN
Känn bandet som förenar dig via din öppna krona med himlen och via dina fotsulor med jorden. Andas in, och ut. Du är här och nu, du är. Töm hjärnan. Du är som bäst tom i skallen. Dra in naveln mot ryggraden samtidigt som du lyfter vänster ben. Håll in mula bandha – ändtarmen och sexualorganen. Och höger. Det är tungt, jag vet. Koncentrera dig endast på denna rörelse, det är det enda som har betydelse. Skit i tiggarna, skit i krigen. Skit i de fattiga och sjuka. Skit i världens nöd. Att lära sig dra gränser för vad du själv orkar är det viktiga. Att kunna säga nej är det enda som räknas.
Och varning varning: dags för pushups … Chaturanga. Jag vet, jag vet. Det ÄR tungt. Du gör två. Eller en. Knäna i marken bara. Eller så här, på alla fyra, och puta lite bakåt. Eller gör inte en enda, om det känns så idag. Det viktigaste är att du lyssnar på dig själv. Om din kropp bara vill ligga och äta så gör det. Att pressa sig leder ingen vart.
Minns att avslappningen är den viktigaste delen av träningspasset, då träningen sjunker in i kroppen och ger effekt. Kom ihåg att andas! Obducenter brukar säga att lungorna hos västerländska lik är till hälften ruttna redan då de kommer in, för att de inte har använts. Skäms!

(LEILA ser plötsligt regnbågen genom fönstret.)

– EXPLOSION –

YOGAINSTRUKTÖREN
Och vi låter tystnaden ta över.

(MAJBRITT snarkar. YOGAINSTRUKTÖRENS telefon ringer.)

YOGAINSTRUKTÖREN
(i telefonen) Aj hej! Neej! Ha ha ha!
(till yogina) Du är ett med universum. Låt honung rinna nedför din bröstkorg. Från typ mitten ner mot golvet.
(i telefonen) Jag dööör! Vänta lite, fan … jag är på jobb –
(till yogina) Töm det där sinnet på dig. Så där. In och ut. Upp och ner. Hit och dit.
Antal roller:
min. 4
max. 30
Roller:
Författaren
Leila
Jerzy (en typ)
Majbritt, Mostern, Maironen
Chefen, Autisten, K-handlaren, Madam Karlota
Biljettkontrollören, Yogainstruktören, Presentatören, Expediten
Kvarnbäcken, Sumparn
Läkaren, Sköterskan, Chefens fru, Spårvagnen, Spårvagnschauffören, Spårvagnspassagerare, Granne 1, Granne 2, Dörrvakt, Vakt, Radioröst, En rödgråten kvinna, En åldring, Rihanna, Jaylene osv. osv.
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna till pjäsen bevakas av författaren.