Till början

Vi är björnar eller Nu börjar stenarna rulla

Tillkomstår: 2016
Språk: Svenska
Längd: En akt
Synopsis:
Vi är björnar är en föreställning om en liten björn som bor i urskogen med sin pappa. Pappan pendlar in till stan där han jobbar som björn på zoo. Staden med sina blinkande färggranna lampor känns långt borta. Men den lilla björnen känner att människorna kommer allt närmare.

Uruppförd av Teater 90 grader våren 2016.
Utdrag:
SCEN 1 BÖRJAN OCH SLUTET: SKOGEN
Björnarna bor i ett slags skogshem i vardande. De har samlat omaka saker som de hittat och börjat använda. De har husgeråd, madrasser, kanske någon möbel men inget organiserat. Skogen är deras hem. Vi hör Farmors Soundscape. Lillabjörn är när vi börjar 11 år, första gången i stan, med sin stora mission som vi får ta del av i sista scenen. Efter första repliken är hon 6 år. Skådespelarna kommenterar också sitt spelande.

LILLABJÖRN, 11 år
Äntligen. Ni ser inte jättefarliga ut. (till en åskådare) Ursäkta men Sten Mosshuvud säger att han inte kan tänka om du sitter på hans huvud. Tack. Är det sant att ni inte kan höra krukväxterna? Jag kan höra mossan muttra och granarna varna om vad forsen viskar. Ni… Ni kommer att komma upp hit med mig. Jag känner det på mig. Fast senare. (utan att se sig om)
Akta myrstigen, pappa! Det här är myrornas motorväg. Efraim. Efraim. Där är du. Hej kompis!

LILLABJÖRN, 6 år Du är snabb. Ska du ut och mjölka lössen? Skuffa inte på honom. (lyfter upp Efraim) Otrolig trafikstockning. Sådär, Efraim. Björn-Air kan man lita på.

PAPPAN Jag går och lagar mat. Kom sedan.

LILLABJÖRN Ja, ja. Hej då. Slavdrivare. Jag menade stora myran. Jag har ju sagt att myrorna använder barnarbete, du borde göra något åt det, pappa.

PAPPAN Vad kan man? Pissmyror är pissmyror. (går)
LILLABJÖRN När pappa var liten kunde han också se. Han kunde se björkflickorna fnittra och höra vulkanerna koka…
FARMORS RÖST I luften, mellan… träden… finns allt.

LILLABJÖRN (blir lugn) …Och höra vad Farmor sade fast hon finns i himlarymderna.

LILLABJÖRN Mina kottar är syskon. Karl-August, Vilma, och Nakki-Liisa. Och lilla blinda Eloveera. Vänta, Fia, inte riva Flås-Anton i svansen! Då får du vänta i grantoppen.

PAPPAN (ropar) Kom och äta!
Antal roller:
min. 2
max. 5
Roller:
LILLABJÖRN Björnflicka i 6 års åldern med stark intuition och björnkänsla. Bor i skogen. Är i slutet av pjäsen 11 år. Björnarna är iklädda bruna grova björndräkter med huva med björnöron.

PAPPAN Dras med i människornas statusjakt och tappar sin björnkänsla. Vill väl. Pappan har ett riktigt uppstoppat björnhuvud, som han tar på bl.a. när han åker till Zoo.


FARMORS RÖST Farmors röst är ett elektroniskt naturinfluerat ljudlanskap där den besjälade skogen och naturen talar. Ljudvärlden återspeglar också rollernas undermedvetna. Det ikkerealistiska naturljudet har ett sug som växer, utvecklas genom föreställningen och blommar ut i den sista scenen. Farmors röst är en central roll i föreställningen. Alla repliker behövs kanske inte, men att naturen får en talan är viktigt. Farmors röst kan efter att den etablerats också ibland göras så att bara Lillabjörn hör den.
Inspiration: Roots of Tranquility [Best of Psybient Compilation Vol. 2]
AuroraX - The Floraboratory (Psybient / Ambient / Slow Trance / Space / Psychill Mix)


STADENS MUSIK Ett ljudlandskap för stadens hektiska hedonistiska sugande puls. Har en erotisk energi pappan dras till.


FRU BJÖRNSTRÖM Lärare i Skolan.

MÄNNISKOMARIONETTEN Maktfull och okontrollerbar. Väcker rädsla och fascination hos Lillabjörn.
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna bevakas av författaren, fantasiakademin(at)gmail.com