Till början

Svansen i vädret

Tillkomstår: 2003
Språk: Svenska
Längd: Helafton
Synopsis:
Berättelsen rullas upp i ett trist, nedgånget, smutsigt, färglöst kvarter i utkanten av staden, typ bilgravgård, halvfärdiga byggen, övergivna lager. En slum helt enkelt. Hundarna strövar omkring. Hungriga, herrelösa. Ser lite ruggiga ut. Desillusionerade. Livet för den fria hunden håller på att stramas åt. Hundar fångas in och sätts på anstalt. Många hålls inspärrade på laboratorier för djurförsök.

Petter och Thompson har lyckats undvika att åka fast. Hållit sig gömda. Thompson har sjuk tass (som Petter har försökt linda om). En dag blir Thompson fasttagen. Sen följer en äventyrlig berättelse om hur Petter lyckas befria Thompson ur fångenskap och också ett helt gäng hundar plus en katt (i misstag) som alla besluter sig för att fly ut ur stan.

De färdas om natten. Och sover på dagarna på övergivna ställen. De är efterlysta överallt. En polishund håller nästan på att förråda dem med men avstår i sista stund. Hundmyndigheterna har spritt ut rykte om att en hund i gruppen har rabies. Därför blir de bortschasade och nästan ihjälskjutna av mänskor vart de än kommer. Hundgruppen splittras under dramatiska förhållanden och förenas till slut som genom ett mirakel.

De hårda prövningarna som hundarna genomgår ger dem övernaturliga krafter som räddar dem ur svåra situationer. De kan t.ex flyga, klättra i träd, tända en eld, göra sig osynliga osv.

Under flyktresan uppstår flera sammandrabbningar hundarna emellan både på gott och ont. Hundarna och mänskan försonas i slutet genom en kärleksfull upplevelse på en stor gård.

Svansen i vädret har uppförts på Å-teatern, Sjundeå, 2005 i regi av Sixten Lundberg.
Utdrag:
FÖRSTA AKTEN
Scen 1
(I en övergiven, skrämmande och trist förortsmiljö, ett nedgånget, färglöst och smutsigt kvarter i utkanten av staden. En slumbild. Stora tunnor, tjocka rör, armeringsjärn, gamla bilvrak, kulisser med söndriga fönster, graffiti, korrugerad plåt.)
(En hund, Happy End, smyger fram försiktigt, tittar sig omkring. Berättar):

Happy End:
Jag döptes till Happy End för att resultatet av två motsatta raser ändå blev relativt lyckat. Tycker ni inte? En korsning mellan en collie och en släthårig tax. Öronen är mammas och pälsen pappas. Int för att jag sett röken av mina föräldrar. Matte och husse blev väl mina förmyndare.
Så länge det varade. En vacker dag var det slut på den smekmånaden med och sen, hejdå? Jag fick klara mig själv. Jag fick bli en överlevare! Ni vet, en mattjuv, en tiggare, en rännstenshund.
Det var inget köttben klockan tre eller kamning klockan sju.
Livet på gatan är tufft. Jag blev nästan lättad när jag blev infångad.....

Gatsoparen:
Är du här nu igen din byracka? Iväg med dig. Iväg har jag sagt.
(viftar hotfullt med kvasten)

(Happy försvinner. Gatsoparen sopar mumlande vidare. Går. Två hundar tittar fram ur varsin ända av ett stort rör. Musiken börjar spela. Hundarna sjunger sittande på röret.)

Petter och Thompson sjunger:

Petter:
Din tass blöder igen. Jag river loss en bit av min underskjorta. Sådär. Kan du stödja på den? Det här blir ingenting. Vi sitter i en återvändsgränd. Jag hörde att Schoko och Sampo åkte fast.

Thompson:
Vi får skiljas åt . Du är snabbare än jag. Jag går och anmäler mig frivilligt. Kanske de släpper ut några i utbyte mot mig.

Petter:
Nu ska vi inte syssla med drömmar och fantasier. Vi håller ihop. Det finns ett annat sätt. Pass på, där kommer bilen......
Antal roller:
min. 14
max. 30
Roller:
HAPPY END berättarhund, blandras
PETTER ledarhund, schäfer
THOMPSON basset griffon
SCHOKO tax
BELLA cocker spaniel
LEONORA CONFETTI italiensk afgan
SAMPO pudel
PIPPI dalmatinervalp
SIMSALABIM katt
VAKT 1 ”Fyrtornet”
VAKT 2 ”Släpvagnen”
LYDA polishund
TANT MÄRTA en gammal dam
KUSINHUND kusinen från landet

Bönder, gatsopare, jägare, barn
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna handhas av dramatikern, som nås på anna.gullichsen(at)gmail.com, tel. 050 5250712