Till början

Paradisdoktrinen

Genrer: Drama, Komedi
Tillkomstår: 2017
Språk: Svenska
Längd: Helafton
Synopsis:
Vad skulle du göra om du visste att jorden går under om 16 år? Precis detsamma som idag? Kritikerrosade Paradisdoktrinen är Finlands svar på Liftarens guide till galaxen där George Orwell möter katastrofal sitcom i en halsbrytande makaber komedi.

Världen går mot sin undergång och på den sista kvarvarande plätten av fastland, stor som en genomsnittlig innerstadstvåa, sitter en cyborg, modell Y-10, vid namn Eva, tillsammans med sin äkta hälft, cyborgen Adam och önskar att något, vad som helst, ska göra slut på deras elände.

”Oh God, help us”, muttrar Eva för sig själv.

Tusentals ljusår därifrån sitter Gud Fader själv bortglömd och olycklig och tjurar instängd i ett svart hål, tillsammans med ingen mindre än evolutionens fader Charles Darwin. Men där blir han inte kvar länge, inte kan han lämna mänskligheten i sticket. Den här gången kommer det att gå bra, ingen kommer bli uppspikad på något!

Vem kan fixa allt, om inte Gud Fader! Dags att kalla in ”The backup” i form av cockerspanieln Pelle, författaren Karl Ove Knausgård, nationalekonomen Milton Friedman och så klart Evas och Adams ofödde son…

Paradisdoktrinen leker med det vi vet att vi vill få ut av livet, det vi tror vi vet att vi vill och det vi inte vet att vi borde få ut av livet.
Utdrag:
Scen 2 Gud dagdrömmer och sörjer sitt öde på avbytarbänken år 2117.

Gud: Så cyniskt! Inte en skymt av en gnutta dyrkan. Herren lider!
FFfff…ffff…öh….

ETT GUDOMLIGT VREDES/ÅNGEST UTBROTT.

Darwin: Vad är det nu då?

GUD VRÅLAR.

Darwin: Kanske det hjälper om du är lite mindre emotionell och mer rationell och slutar tala om dig själv i tredje person hela tiden?

Gud: Vansinnigt.

EN GUDOMLIG VÄRDERINGS PAUS.

Kan det vara för att vi är i det här satans förbannade svarta hålet, som jag inte hör deras böner?

Darwin: Nej, det är vetenskapligt omöjligt. De har helt enkelt viktigare saker för sig därnere.

Gud: Men du förstår inte hur det känns ... de kallade mig herren, den... den oersättlige, den oerhörde, den storslagne, den majestätiska, den allsmäktige...

Darwin: Onödigt att gråta över säden som gått till spillo. Det är bara slutet på en fas och kanske på en ras. Precis som Dinosaurierna, Regnskogen, och Galapagossköldpaddan.

Gud: Det är så sorgligt. Om jag bara hörde deras böner

Gud tittar på Darwin som har fullt upp med att läsa och söka efter fossiler i jorden. Besluter sig sedan för att nostalgiskt titta ner på jorden.

GUD: Så som jag avundas dem. Hur de kan vara lyckliga och nöja sig med så lite. Hur kan de nöja sig med den jordiska typen av kärlek då det finns den himmelska? Men jag får inte stiga dit ner. Jag gav dem mitt löfte. Det kommer att rubba deras existens. Ta ifrån dem deras tro om att de är i kontroll över sina liv. Den fria viljan, det var ett misstag. Inte händelsevis för dem men för mig. Nej, fågelperspektivet är mitt perspektiv. Vyn från ett svart hål är nära nog. Att passivt övervaka dem. Att älska på avstånd. Varför kan de inte bara be om min hjälp!? Inget. Bara tystnad. Inget.
Antal roller:
min. 3
max. 3
Roller:
EVA, som cyborg i framtiden ( 2117) och som samtida människa ( 2017), trettiotre år
gammal, den utvalde sista människan och en videobloggare.
ADAM, som cyborg i framtiden (2117)och som samtida människa ( 2017), den utvalde
första människan och en evigt arbetssökande kramterapeut med fantasier om en karriär som House/Elektro DJ.
GUD, Hen, en projektionsduk som intar flera former under berättelsens gång; en svart svan, den intelligenta designern, den befruktade äggcellen, bostadsförmedlaren, arbetsgivaren etc.

ÖVRIGA ROLLER: Karl-Ove Knausgård, Milton Friedman, cockerspanieln Pelle, Kramdjuret Dino, Andro Gay Cooper etc.
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna handhas av dramatikern, som nås på fsilen(at)gmail.com.