Till början

Vintergatans dotter

Genrer: Drama, Monolog
Tillkomstår: 2011
Språk: Svenska
Längd: En akt
Synopsis:
Vintergatans dotter handlar om en kvinna som efter en incident på en maskeradfest rannsakar sitt liv utifrån de (dysfunktionella) kärleksrelationer som hon haft, och hur hon finner en röd tråd som löper bakåt mot barndomens glömda värld. Berättelsens tema är anknytning, och framförallt bristen på anknytning som barn, och hur detta kan påverka och sätta krokben i (kärleks)relationer in i vuxenåldern.
En pjäs om dysfunktionella kärleksrelationer, om längtan efter gemenskap och kärlek, om skamträsket, barndomens glömda värld och pudelns kärna.
Utdrag:

SCEN 1:
En KVINNA i en för stor mörk blå skepparkavaj.
En gammal revolver.

KVINNA
Orden... de tog slut...som när jag var liten...

Jag önskar att jag inte gått dit. Jag borde vetat bättre, borde vetat att risken fanns att det skulle sluta illa. Varför gick jag på den här maskeraden? Jag hade ju precis lyckats stängadörren, precis lyckats lappa ihop mig själv, och så händer det här...
Varför råkar jag ut för sånt här? Så många förhoppningar som gått i kras och ändå fortsätter jag hoppas, trots att jag varje gång säger: aldrig mer.
”Tröskeln var såpad”, sa Björn.
Det är inte möjligt, tänkte jag. Tröskeln kan inte ha varitsåpad, dörren varju stängd! Eller... hade jag lämnat en liten,liten springa öppen? Kanske jag inte stängt den helt...
Kvällen jag mötte Björn hade jag gått ut ensam. Jag var trött på att sitta hemma och glo på väggarna, trött på rastlösheten som riste i kroppen,trött på malande tankar och kaotiska känslor.
Jag gick till närmaste krog. Vid bardisken satt en ensam tjej. Vi började prata. Hon berättade att hon kommit på sin man i deras husbil med en annan kvinna, att hon sen dess käkat Sobril varje dag, och att hon nu tänkte ragga upp någon för att hämnas. Jag lyssnade och nickade, medan jag gömde mina egna sorger i alkoholens barmhärtiga dimma.
Antal roller:
min. 1
max. 3
Roller:
Texten är i första hand skriven för en skådespelerska, men kan även spelas av tre skådespelerskor i olika åldrar. Historierna länkas då ihop, med fritt valbara övergångar, likt kedjor som tillsammans kan tolkas bilda ett universellt kvinnoöde.
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna handhas av författaren, som nås på vildroos(at)gmail.com