Till början

Död tid

Genrer: Drama, Ungdomspjäs
Tillkomstår: 2002
Språk: Svenska
Längd: En akt
Synopsis:
Laura, 16 år, begår självmord men efter döden ställs hon inför fler frågor än hon hade väntat sig. Kvar i livet är Lauras äldre syster som försöker förstå Lauras val med hjälp av upprepade besök hos en psykologen. Kommer någon av de två systrarna att gå vidare?
Utdrag:
Laura kommer ingående (från vänster) hon har samma kläder som förut men på hennes vänstra handled finns inget sår, inget ärr och inget blod. Hon går fram till mitten av scenen och snurrar runt ett varv.

LAURA
Jag har aldrig varit någonstans där det skulle ha varit så här tyst förut, ingen vassa ljud, ingenting.Det är nästan lite kusligt.

Den svartklädde mannen kommer ingående utan att hon märker honom.

LAURA
Om jag inte är död utan bara ligger i koma eller är medvetslös så hoppas jag att jag slipper vakna. Någonsin. Här är så vackert. Så fridfult.

Utan att hon själv märker det börjar hon gnida sin vänstra handled. När hon märker vad hon gör rycker hon till, slutar och stirrar på handleden.

MANNEN
Trodde du att det skulle finnas ett ärr? Något bevis på att du faktiskt har gjort det. För det har du, allt det här är verkligt, eller iallafall så verkligt som något blir här.

När han börjar prata märker hon honom. Medan han pratar går han sakta mot henne och hon backar undan. Hon stannar när han gör det. Han sträcker fram en osynlig mikrofon mot henne och leker reporter.

MANNEN
Så hur känns det att vara död? Tog det ont eller var det skönt? Har du något tips till våra lyssnare? Är det någon du vill hälsa till?

Han sänker sin osynliga mikrofon.

MANNEN
Varför blev du så tyst? För en stund sen verkade du ha massor att säga.

Hon backar undan honom, snubblar och reser sig hastigt igen.

MANNEN
Höll du på att svimma? Av blodförlust eller vad tror du?
Antal roller:
min. 4
max. 6
Roller:
Laura, 16 år
Mannen
Systern, Lauras storasyster
Psykologen

2 ambulansförare

Pjäsen har även spelats med 4 skådelspelare (2 kvinnor, 2 män).
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna till pjäsen bevakas av författaren som nås per e-post: hanna.heartfelt(at)gmail.com