Till början

Krusbärsträdgården

Genrer: Komedi
Tillkomstår: 2002
Språk: Svenska
Längd: Helafton
Synopsis:
En författare och hans hustru får besök av ett yngre par. Komplikationer uppstår.
Utdrag:
AKT I
Krusbärsträdgården, en strandtomt vid en grund sydvästvik med sumpigt utlopp mot ett större hav någonstans långt borta. Ett oändligt antal bärbuskar och mossiga fruktträd som i sällskap med sly och vildare buskage är på väg tillbaka till naturen, till sina rötter, in i vildmarken. Norr om huset rör sig redan barrträden fritt, låga risiga grenar som håller grenkontakt med mörka skogen.
Själva huset, som av de nuvarande invånarna blåsts ut och renoverats upp till en öppen helhet med otaliga riktningar och plan. Glas, sten och lätta tyger. Blandningen av gamla slitna möbler och strikt enkla och moderna har resulterat i ett relativt generöst och lyckat hem. Ett hem som taget ur en läcker bomässekatalog och inympats i en redan existerande huskropp och som med tiden faktiskt fått både patina och själ. De flesta öppna utrymmen är dock vid det här laget fyllda av allehanda bråte.

Det synliga rummet är ett öppet kombinerat vardagsrum och hall med öppningar åt alla håll, mot kök, mot toalett, källarplan, gästrum, matsal, arbetsrum, sovrum, ut.

Under huset ett uthugget schakt. Ägnat framtida behov

Det är vinter. Snö. Kallt. Bråttom.ARNE
(sitter dubbelvikt i en fåtölj med en bärbar dator i famnen. Han är uppslukad av det han håller på med, dvs sitt arbete, utstöter då och då små läten) Mm, mm, mm. Oj. Mm. Ja Precis. Mm.

MONIKA
(med spann och skurborste och rasande fart ur ett rum och in i ett annat) Den bara vräker ner! Snön.

ARNE
(rycker till av vinddraget) Ååh! Den bleka månen går sin… Det här är… Yes, o ja. Oh, nu... Vad heter det…? Det …? Åh. (ropar) Monika! Var är du?

MONIKA
(Monika inspringande med vas och blomkvast som hon trottar ner och smäller i bordet) Kommer de?

ARNE
Är det…vad heter det… ett eller två L i...i…i…?

MONIKA
Vad?

ARNE
Försent, men tack. Det är två!

MONIKA
I vadå? (halar fram en dammtrasa, far snabbt över bord och prydnadssaker ) Jag hoppas att allt ska gå bra nu. Jag har satt fram därute så får vi ta där och sätta oss var vi vill. Det blir för uppstyltat att sitta i salen. Jag vill inte att de ska känna sig obekväma. (ruskar kuddar och bultar på möbler, fram till klädhängaren, ordnar. Spottar på en näsduk, gnider av hallspegeln) Vi får ta det som det blir.

ARNE
Den korrigerade själv. Det är bra, du kan gå nu. Gilla är med två. Månen gick sin gilla gång. Snön lyste vit på taken. Låter det taget? Nä, nä månen är fri.(koncentrerar sig) Skogens snö i skön ballans med… två l. Eller i skön kontrast kanske till och med. I skön kontrast med… sjön. I skön konstrast till sjön. Till! Här skapas naturlyrik. Eller helt enkelt Skogen låg som i… brynet. I brynet. Underförstått skogsbrynet. Kan den göra det, skogen?

MONIKA
(in i en skrubb, tillbaka med strykbräda under armen) Arne! (ut i köket)

ARNE
Ligga i brynet? Svar Ja. Vem annars. Ögonet? Skogsstugan ,då ska vi se sportstugan, minsann, sportstugan låg som…på ett bräde. (tänker) Bräde, vadå bräde? Är jag dum eller? Hästskit. Jag kan inte. Jag ger upp. Bräde. En sportstuga kan väl inte ligga på ett bräde heller. Det är ju så dumt så tungorna skrumpnar. Jag ger upp. (rycker till) Jaha, och vad är det nu då?

MONIKA
(utifrån) Arne, för sista gången, gör dig i ordning, de är här när som helst! (skrammel) Jäklar.
Antal roller:
min. 4
max. 5
Roller:
Arne B Johansson, författare, 42
Monika Djup - Johansson, rektor, 47
Lina Melin, kontorist, 22
Fredrik Björnsson, butiksanställd, 27
Bengt Blom, filmare, 25
Rättigheter och kontaktuppgifter:
Rättigheterna bevakas av Arivd Englinds teaterförlag.